Kalóz Európa-bajnokság 2023

2022-es évben a Procelero SE megrendezte a Kalóz Junior Európa Bajnokságot. Az idei évben elnyerték a Kalóz Európa Bajnokság rendezésének jogát. A rendezvény a Nemzeti Sportügynökség Nonprofit Zrt. és a Honvédelmi Minisztérium támogatásával jön létre!

Az Európa-bajnokságokon több ország, több mint 150 versenyzőjének részvételére számítunk. Bíznak benne, hogy a megfelelő támogatókkal magas színvonalú versenyeket bonyolíthatnak le.

1937-ben a Német Vitorlás Szövetség egy 10m2-es ifjúsági nevelő osztály életre hívását határozta el. Fontos szempont volt a gazdaságos építhetőség és hogy a legénység súlya 120-140 kg legyen ideális. A Kalóz terveit Carl Martens készített Berlinben, 1938-ban már vizen volt az első tesztgép.

A hajó gyorsan elterjedt a német befolyású országokon kívül is (Dánia, USA, Svédország…). Hazánkban a Magyar Vitorlás Yacht Szövetség 1941-ben fogadta el ifjúsági nevelő osztálynak, 1942-ben rendezték az első magyar bajnokságot, két év múlva már több,mint 80 hajót tartottak számon.