Ezüst szalag 2020 – az év első vitorlásversenye

Idén harmadszor rendezi meg június 6-7-én a Spartacus Vitorlás Egylet a nagyhajós mezőny egyik legizgalmasabb erőpróbáját, a Balatonföldvár-Balatongyörök-Balatonföldvár éjszakai túraversenyt.

Eddig minden évre jutott izgalom: 2018-ban viharos szél, 2019-ben nagyon gyenge szellő, 2020-ban pedig a koronavírus járvány miatt bevezetett korlátozások okozhatnak fejtörést a résztvevőknek.
Egy azonban idén is biztos: az Ezüst szalag sportértékét, izgalmát és az esti, éjszakai hajnali Balaton szépségét nem befolyásolhatja semmi.

A versenyen természetesen az MVSz ajánlásait maximálisan figyelembe veszik a rendezők: kizárólag a VIHAR rendszeren keresztül lehet nevezni, a parti rendezvények kötelező elhagyása miatt csökkentett nevezési díjat csak átutalással lehet befizetni, parti nevezés tehát nincs. A díjkiosztó elmarad, a díjakat – köztük az abszolút elsőnek járó örökös vándordíjat, egy súlyos ezüst tálcát – később juttatja el a helyezetteknek a rendezőség.

Ami viszont változatlan: a rajt a Balatonföldvár előtti vízterületen lesz június 6-án szombaton 18 órakor és június 7-én vasárnap 14 óráig lehet érvényesen befutni.

Az Ezüst szalag remek edzés a Kékszalagra, a mintegy 80 kilométeres távon fel lehet frissíteni az éjszakai hajóvezetés, navigáció és a hajón belüli kommunikáció trükkjeit. Az Ezüst szalag változatosságára és színvonalára jó példa az eddigi győztesek listája: 2018-ban az RSM2 modifikált AC45-ös katamarán nyert, Vándor Róbert kormányzásával, az erős szélben mindössze 3 óra 4 perc alatt tették meg a távot. 2019-ben a New Black Jack Décision 35-ös katamarán győzött, a tízszeres világbajnok Roland Gaeblerrel a kormánynál, nekik a gyenge szélben a tavalyinál percre pontosan öt órával több idő kellett a táv teljesítéséhez… A 8 méter Open kategória az osztály kérésére idén is négykezes lesz.

A versenyutasítás legkésőbb június 5-én 19 óráig felkerül ide és a VIHAR-ba.

Versenykiírás:
Ezüst szalag 20 NoR (4)