53. Kékszalag Raiffeisen Nagydíj

Az 53. Kékszalag Raiffeisen Nagydíj nem csak a vitorlázók de Balatonfüred ünnepe is egyben. Akik nem hajón ülnek azok sem élmények nélkül, hisz a rajt, vagy épp a gyõztes köszöntõje, a leggyorsabb hajók partmenti csatája, az e-sailing magyar bajnokság, a modellvitorlások versenye a laikusoknak is igazi vitorlás élményt nyújt, nem beszélve a tókerülő verseny egész napos élő közvetítéséről, mely a Vitorlás térre felállított nagykivetítőn követhető.  A Vitorlás tér és a balatonfüredi nagymóló tehát július  17.  és  24.  között  a  Kékszalag  forgatag központja,  ahol minden a vitorlázás körül forog.

A KÉKSZALAG TÖRTÉNETE, LEGEK ÉS GYŐZTESEK

“Egy 140-160 km-es navigációs verseny – a partok érintése nélkül – nagy figyelmet, hajós felkészültséget, vitorlázó tudást és egész embert kíván. Éppen ezekért a hajós erényekért óhajt a Hungária Yacht Club egy versenyt kiírni, melynek elsô díja a Balaton kék szalagja volna.” 

A Kékszalag a Balaton legtradicionálisabb vitorlásversenye, amely több mint nyolcvan éves fennállása alatt folyamatosan megújult. Hagyomány például, hogy a versenyre mindig azon a júliusi hétvégén kerül sor, amely legközelebb van a holdtöltéhez. A rajt sokáig péntek reggel volt, az utóbbi időben azonban átkerült csütörtökre, de az időpont változatlan: reggel kilenc óra. Eleinte nem volt időkorlátozás, később azonban bevezették a negyvennyolc órás limitet. Aki tehát szombat reggel kilencig nem ér célba, az hiába küzdött! Az évek során folyamatosan változott azoknak a hajóknak a köre is, amelyeknek engedélyezték az indulást. 1934-ben még bármilyen vitorlás hajó versenyezhetett. Később kizárták ebből a körből a jollékat (gyors, könnyű, uszonyos egytestű hajók), majd erre a sorsra jutottak a kisebb tőkesúlyos vitorlások (például a csillaghajók). Az elmúlt tizenöt év a többtestű hajók „beengedéséről” szólt, s nem kizárt, hogy a következő tíz évben a víz alatti szárnyakat használó hajók lesznek a viták középpontjában.

Kékszalag pálya: Balatonfüred – Kenese – Siófok – Keszthely – Balatonfüred, Táv hossza légvonalban: 155 km, Versenyidő: maximum 48 óra,

Kezdetek:

 1. július 27. – 21 résztvevő hajó

Első győztes: Rabonbán I.,   30-as   Cirkáló, kormányos dr. Ugron Gábor

Legtöbb induló:

2018, 50. Kékszalag 682 hajó rajtolt el Balatonfüredről

Versenyek rendje:

1934-tõl 1942-ig kétévente, páros években, 1947-tõl 2001-ig kétévente a páratlan években, 2001-tõl évente kerül megrendezésre. A 2013-ban megrendezett Kékszalagon utoljára versenyeztek kizárólag az egytestű hajók, amelyek addig a páratlan években alkották a mezőnyt, az ezt követő versenyeken megszűntek a kategóriákra vonatkozó megkötések.

Legtöbb versenyt nyert kormányos:

Litkey Farkas 13- szor(!)

Legtöbb versenyt nyert hajó:

Tramontana (8R Yacht) 7-szer  (1940, 1942, 1963, 1971, 1977, 1979, 1989)

Az első női kormányos, aki Kékszalagot nyert:

Kultsár Istvánné Gordon Evelyn – 1940, 1942. Ő jelenleg az egyetlen abszolút győztes női kormányos a verseny történetében. 2011 óta a legjobb női kormányos nyeri a Gordon Evelyn Díjat.

Leggyorsabb Kékszalag győzelem egytestű hajóval:

2003- ban Lisa, Litkey Farkas kormányzásával 9 óra, 25 perc, 30 másodperc. Nem lett hitelesített rekord, mert az alacsony vízállás miatt a keszthelyi bója keletebbre volt a szokottnál, így a pálya összesen akár 8 kilométerrel is rövidebb lehetett az 1955-ös távnál. Ugyanekkor versenyen kívül Gádorfalvy Áron szörffel 9 óra 4 perc alatt körbement.

Kékszalag egytestű hajó rekord:

1955, Nemere II. Németh  István,  10  óra  40  perc.  A  rekordidőről  nincsenek eredeti pontos feljegyzések. A korabeli újságok többet, 11 óra feletti menetidőt írtak. Sok később íródott forrásműben már 10 óra 55 perc szerepel, majd egy MVSz elnökségi ülésen a hatvanas években rögzítették a 10 óra 40 perces rekordidőt.

Kékszalag abszolút  rekord:

2014,   Fifty- Fifty Katamarán , kormányos: Józsa Márton, 7 óra 13 perc.

ÉRDEKESSÉGEK

A versenyt először 1934-ben írta ki a balatonfüredi Hun­gária Yacht Club. Elképzelésük lényege az volt, hogy a Balaton Kék Szalagját bármely vitorlás elnyerhesse, amely a kiírt távon, az óramutató járásának megfelelően a leggyorsabban körbehajózza a tavat. 1942-ig a versenyre kétévente került sor, ezután a háború miatt kimaradt néhány esztendő, s a hagyomány 1947-ben éledt újra. A verseny egyre népszerűbb lett, s 1955-ben a Nemere II. nevű 75-ös cirkáló 10 óra 40 perc alatt teljesítette a távot. Ezt a fantasztikus rekordot csak 57 évvel később, 2012-ben sikerült megdöntenie egy high­tech anyagokból készült katamaránnak! 2001 óta a ver­senyt már évente rendezik meg, s Európa legnagyobb tókerülő versenye lett, amelyen hatszáz vagy több hajó is elindul.

Miért éppen kék?

Valamikor a tengerek leggyorsabb vitorlása viselhette árbocán a kék szalagot, s ezt a tradíciót később átvették a gőzösök is. A vitorlás sport elterjedésével az európai tavakon is kialakultak azok a versenyek, amelyek győztese árboc­csúcsára köthette a leggyorsabbnak járó elismerést jelképező szalagot.

Miért  írjuk  egybe  a  Kékszalagot?

Az  első  versenyt  a Balaton  Kék Szalagjáért írták ki 1934-ben, és a helyesírás mostani szabályai szerint is két szóban lenne a helyes írásmód. Ám a verseny fogalommá  vált,  így  lehet,  és  szokás  is  lett  egybe  írni Kékszalagként,  míg  például  a  Fehér  Szalag  természetesen különírandó.

A leghosszabb Kékszalag

1953-ban olyan gyenge szél fújt, hogy a két év múlva rekordot futó Nemere II. az első helyen 40 órát vitorlázott! (Akkoriban még nem volt 48 órás időkorlátozás.)

Két győztes a Kékszalagon

1991-ben a német Giftzwerg nevű hajó győzött, de óvták, mert a Tihanyi-szorosban nem az előírt hajózási útvonalon vitorlázott. Viszont a versenykiírás német nyelvű fordításában ez rosszul szerepelt. Így a német hajót nem zárták ki, viszont a 20 perccel utána befutó Nemere II.-t is első  helyezettnek,  Kékszalag-győztesnek  nyilvánították.  A hajót dr. Balogh György a Magyar Vitorlás Szövetség akkori elnöke kormányozta.

PROGRAMOK

Az 53. Kékszalag Raiffeisen Nagydíj nem csak a vitorlázók de Balatonfüred ünnepe is egyben. Akik nem hajón ülnek azok sem élmények nélkül, hisz a rajt, vagy épp a gyõztes köszöntõje, a leggyorsabb hajók partmenti csatája, az e-sailing magyar bajnokság, a modellvitorlások versenye a laikusoknak is igazi vitorlás élményt nyújt, nem beszélve a tókerülő verseny egész napos élő közvetítéséről, mely a Vitorlás térre felállított nagykivetítőn követhető.  A Vitorlás tér és a balatonfüredi nagymóló tehát július  17.  és  24.  között  a  Kékszalag  forgatag központja,  ahol minden a vitorlázás körül forog.

2021 JÚLIUS  17. SZOMBAT

 • 9:00 FEHÉR SZALAG GENERALCOM NAGYDÍJ – 24. IZSÁK SZABOLCS EMLÉKVERSENY CLASSIC ROUND FUTAM

A Fehér Szalag az első a Kékszalaggal kapcsolatos vitorlásversenyek sorában. A tókerülő előtti hétvégén, kitűnő főpróba a Kékszalagra, amelyen a versenyzők a balatonfüredi móló elől rajtolva körülvitorlázzák a Balaton keleti medencéjét.

Helyszín: Balatonfüred előtti vízterület

 • 20:30 FEHÉR SZALAG GENERALCOM NAGYDÍJ – 24. IZSÁK SZABOLCS EMLÉKVERSENY CLASSIC ROUND FUTAM díjkiosztó

Helyszín: Kisfaludy Színpad

2021 JÚLIUS 18. VASÁRNAP

 • 9:00 TOLNAY KÁLMÁN ÉS HORVÁTH BOLDIZSÁR EMLÉKVERSENY

Helyszín: Balatonfüredi Yacht Club

 • 17:00 BIZTONSÁGBAN FEDÉLZETEN ELŐADÁS

A Magyar Vitorlás Szövetség Yardstick Trophy-sorozat keretében szervezett szakmai előadása.

Előadó: Dominek Jácint örsparancsnok, Balatonfüredi Vízirendészeti Rendőrörs

Helyszín: Balatonfüredi Yacht Club

2021 JÚLIUS 21. SZERDA

 • 17:00 e-SAILING MAGYAR BAJNOKSÁG

Közel 250 e-sailing versenyző képviseli hazánkat a World Sailing által életre hívott Virtual Regattában, ahol miután a Magyar Vitorlás Szövetség elindította a magyar bajnokságot, a magyar „csapat” is kvalifikált. Az 53. Kékszalag Raiffeisen Nagydíj rajtja előtti délután rendezik meg az e-sailing magyar bajnokságot, melyet bárki nyomon követhet a helyszínen felállított óriáskivetítőn.

Helyszín: Vitorlás tér

 • 18:00 – 23:00 KÉKSZALAG WARM UP PARTY

Helyszín: SPICC Bistro

 • 18:00 ÉVADNYITÓ 878 CO NAGYDÍJ DÍJKIOSZTÓ

Az ünnepélyes díjátadót követően a 878.Co és az MVSZ meghívja a sportolókat egy pohár proseccora a Spicc Bisztróban!

Helyszín: SPICC Bistro

 • 20:00 e-SAILING MAGYAR BAJNOKSÁG DÍJÁTADÓ

Helyszín: Vitorlás tér

2021 JÚLIUS 22 CSÜTÖRTÖK

 • 8:00 KÉKSZALAG OFFIFIAL REGGELI

Helyszín: Balatonfüred, Veranda

 • 9:00 53. KÉKSZALAG RAIFFEISEN NAGYDÍJ RAJT

Helyszín: Balatonfüred, Nagymóló

 • 10:00 VI. KÉKSZALAG MODELLVITORLÁS REGATTA

A NAVIGA nemzetközi szervezet általi előírásoknak megfelelő, a kategória mezőben megadott kategóriájú rádióirányítású vitorlás hajómodellek pályaversenye.

Helyszín: Balatonfüred, Tagore-sétány

 • 16:00 VI. KÉKSZALAG MODELLVITORLÁS REGATTA DÍJKIOSZTÓ

Helyszín: Balatonfüred, Tagore-sétány

 • 17:00- 53. KÉKSZALAG RAIFFEISEN NAGYDÍJ GYŐZTESVÁRÓ

Helyszín: Balatonfüred, Nagymóló

2021 JÚLIUS 23 PÉNTEK

 • 14:30 – 17:00 AUDI SPEED CHALLENGE

Az Audi Race Cup egy olyan verseny, ahol csak a sebesség számít. Legyen részese az élménynek, ahol a Balaton leggyorsabb vitorlásai mérik össze tudásukat a balatonfüredi móló előtt kijelölt versenypályán.

Helyszín: Balatonfüred, Nagymóló

 • 20:00 LEGYEN ÚGY! DÉS LÁSZLÓ KONCERT

Vendég: Básti Juli, Nagy Ervin

Jegyek válthatók: kisfaludyszinhaz.hu és jegy.hu oldalakon

Helyszín: Balatonfüred, Gyógy tér

 

2021 JÚLIUS 24 SZOMBAT

 • 10:00 – 11:30 14. KÉKPÁNTLIKA IFJÚSÁGI VERSENY

Helyszín: Balatonfüred, Nagymóló

 • 12:00 14. KÉKPÁNTLIKA IFJÚSÁGI VERSENY DÍJKIOSZTÓ

Helyszín: Balatonfüred, Nagymóló

 • 18:00 – 20:00 53. KÉKSZALAG RAIFFEISEN NAGYDÍJ DÍJKIOSZTÓ

Helyszín: Balatonfüred, Gyógy tér

 • 20:00 – 23:00 KÉKSZALAG UTCABÁL

Helyszín: Balatonfüred, Blaha Lujza utca

EGÉSZ NAPOS PROGRAMOK A VITORLÁS TÉREN A KÉKSZALAG FESZTIVÁL IDEJÉN

 • Audi e-torn launge

Az érdeklődők megtekinthetik az új Audi Q4 e-tron, RS e-tron GT modelleket, valamint  a Moon Plug In Hibrid és elektromos autó töltőoszlopot. Az Audi Teszt Centerben az új Audi modellekkel biztosítanak lehetőséget tesztvezetésre.

 • Airmoniq sátor

Az 53. Kékszalag Raiffeisen Nagydíj nyomkövetési rendszerét biztosító Airmoniq bemutatja a versenyen használt nyomkövetési rendszert valamint egyedülálló, vitorlás-teljesítmény-analitikai megoldását.

 • 878 Co. sátor

Az újgenerációs 878 vitorlásruhák ultrakönnyű, rugalmas, vízálló és az acélnál is erősebb grafénból készülnek. A grafénnal bevont anyagok elektromos vezetőképessége nagy, ezért alkalmasak az okosruházatokba beépített elektronikus készülékek befogadására és működtetésére, melyeket a Kékszalag Fesztivál ideje alatt is bemutatnak.

 • Vitorlázás Magazin / Mediaworks Stand

Vitorlázás és maga a sportág ünnepe számos művészt, fényképészt ihletett meg az elmúlt évtizedekben. Az idei esztendőben a Vitorlás Magazin a legkülönlegesebb fényképeit tárja a nagyközönség elé egy kiállítás keretében.

 • Veszprém Megyei Levéltár

A Magyar Nemzeti Levéltár Veszprém Megyei Levéltáranak munkatársai gyűjtőköri napokat szerveznek. Várnak minden vitorlázáshoz kapcsolódó eddig otthon őrzött írott emléket, így például naplókat, leveleket, visszaemlékezéseket, fényképeket és egyéb dokumentumokat helyben digitalizálásra.

 • Szoborkiállítás

Beretvás Csanád kő és faszobrász számos vitorlás tematikájú alkotást készített az elmúlt időszakban. Az ő munkáiból tekinthet meg kiállítást a nagyközönség a Kékszalag Fesztivál ideje alatt.

A VASZARY GALÉRIA KÉKSZALAG PROGRAMJA

2021 JÚLIUS 23

 • 22:00 Vaszary Kertmozi a ” Balatonfüred 50″ jegyében

1971-ben vált várossá Balatonfüred. Ez alkalomból egész évben számos eseménnyel emlékezünk az elmúlt 50 évre. Az idei nyári kertmozi filmjei az 1971-es év legjelentősebb filmalkotásai.

PÁRBAJ (Duel), thriller/filmdráma, Rendező: Steven Spielberg, Producer: George Eckstein, Forgatókönyvíró: Richard Matheson, Főszerepben: Dennis Weaver, Carey Loftin

2021 JÚLIUS 24

KÉK KŐ KERESŐ

Keresd meg a kék köveket és váltsd be egy ajándékra vagy kiállításlátogatásra

 • 14:00 – 18:00 Vaszary Kert

Készítsd el saját Kékszalag pólódat!

Jegyár: 2600 Ft, amely tartalmazza a festendő pólót

Tárlatvezetés a Kékszalag jegyében a Balatonfüred 50 kiállításon