Balatoni Évadnyitó 2023

Az első ünnepélyes balatoni vitorlafelhúzót 1935. június 9-én rendezték. A vitorlafelhúzó ünnepségnek is fontos szerepe volt az akkoriban csak júliusban és augusztusban aktív balatoni idény bővítésében. Ma már jelentősen hosszabb a versenyszezon, szinte nincs is igazán téli leállás. A balatoni vitorlás évad március végétől november közepéig tart, ám a vitorlafelhúzó ünnepség szép hagyománya fennmaradt.

A kezdeti években az ünnepségek fontos eleme volt a Hősök emlékművének, majd egy-egy megbecsült vitorlázó sírhelyének koszorúzása. A negyvenes években kezdtek virágcsokrot dobni a Balatonba, ami később szintén koszorúzássá vált.

Az Évadnyitó verseny legfontosabb eseménye a vitorlafelhúzó ünnepség a füredi móló tövénél, az első balatoni vitorlás klubház, a mai Vitorlás étterem épülete előtti vízterületen. Itt történik a köszöntő beszédek után az ünnepélyes zászlófelvonás, és a tó megkoszorúzása, amely immár évtizedek óta általában a Balaton legöregebb vitorlása, az 1896-ban épült Kishamis fedélzetéről történik.

Ezután délben a balatonfüredi móló előtt rajtol a rendszerint 200-250 hajó részvételével az Évadnyitó nagyhajós túraverseny a Balatonfüred – Alsóörs – Tihany – Balatonfüred távon.

A magyar hajózás történetében fekete nap lett 1954. május 30. a Pajtás csavargőzös tragédiájának napja. Azon a gyereknapi vasárnap délelőttön utasokkal zsúfoltan futott ki a vízre a hajó a balatonfüredi móló mellől, hogy fedélzetéről a nézők megtekinthessék az Évadnyitó vitorlás verseny rajtját. A Dunáról felhozott, a balatoni viszonyokra alkalmatlan és hibás átalakításokkal kibővített befogadóképességű hajó a mólótól való elindulás után fordulás közben felborult. A vitorlás verseny résztvevői azonnal az utasok segítségére siettek.

Program:

  • 10.00 Térzene és műsor
    Balatonfüred Város Koncert Fúvószenekara és a Bonita Sporttánc Egyesület
  • 10.30 Vitorlabontó ünnepség
    Beszédet mond: Bóka István, Balatonfüred polgármestere, Kontrát Károly, a térség országgyűlési képviselője, Haranghy Csaba, a Magyar Vitorlás Szövetség elnöke, Schmidt Ádám Honvédelmi Minisztérium Sportért felelős államtitkára
  • 11.00 A startpisztoly eldördültével a Balaton megkoszorúzása a Kishamisról
  • 12.00 Elrajtol a Balatoni Évadnyitó Nagydíj Vitorlásverseny