Szépkilátó és római forrás, Balatongyörök

A Szépkilátó Balatongyörök és a Balaton legszebb, legcsodálatosabb panorámáját nyújtja. A kilátás lenyűgöző: balra a Tapolcai medence tanúhegyei: a Badacsony, a Szent György-hegy, a Csobánc, a Gulács, a Tóti-hegy, a Haláp, a Somló-hegy, a Kis-Somló és a Ság-hegy. Az egykori vulkanikus tevékenység nyomait őrző hegyek körülölelik az öböl keleti részét. Ezt a látványt már csak a Szigligeti vár képe tudja fokozni. Balra, a tanúhegyek előterében magasodnak az újjáépített várfalak, melyek történelmi hangulatot keltenek a szemlélőben.

A Római forrás GPS koordinátái: 47.162494 / 19.503304

A 71-es főút menti pihenőhely turistainformációs ponttal (touch info), fából készült, tájba illő pihenőpadokkal, árnyékot nyújtó fenyőkkel várja a turistákat. Az egykor kápolna dombnak nevezett terület a település keleti határában található, az elmúlt években teljes felújításon esett át, autóval, biciklivel is könnyen megközelíthető, a parkolás biztosítot. A Szépkilátó alatti domb tövében található forrás elnevezése eredetére utal.
A római korban vízzel látta el az akkor itt álló villát és a hozzá kapcsolódó fürdőt. A villa és a fürdő romjaira 1938-ban bukkantak rá, és kezdték el feltárni. Később Kápolna-kútnak is nevezték a forrást, melynek eredetéről, történetéről információs tábla tájékoztat a forrás közelében.

A több évszázados emlékek feltárásakor a római kori villának egy magánfürdőjét is megtalálták, ennek épületében meleg vizes fürdő nyomaira bukkantak.

A forrást 2001-ben újította fel a Balatongyöröki Ifjúságért Egyesület.

A forrás jelenleg egy kőkúton keresztül csordogál az árnyas fák tövében. Vize kristálytiszta, környéke igényes, tiszta, rendezett. Szalonnasütő és padok várják a nyári forróság elől menekülni vágyó természetkedvelőket. A forrás vize csendesen csordogál, felszínre törése után kis tavacskát hoz létre, amely üdítő látványt nyújt a megfáradt utazónak.

Megközelítése a Szépkilátó kilátópontjától lehetséges, meredek lépcsőkön a fás terület, a tó irányába indulva pár percnyi kényelmes sétával elérhető. Az erdei tisztás ideális piknikezésre, a meleg elől való elmenekülésre. Ha a Szépkilátó panorámáját már megcsodálta az utazó, akkor érdemes látogatást tennie a fák rejtekében meghúzódó forráshoz is.