Fehér Szalag Generalcom Nagydíj

2019. július 13-án lesz a Kékszalag előtti utolsó bemelegítő verseny, a Fehér Szalag.

A háború után 1947-ben folytatódott a Kékszalag 1942 után megszakadt hagyománya. Továbbra is két évente, a páratlan években rendezte meg akkor már a Magyar Vitorlás Szövetség. Ahogy nőtt a Kékszalag népszerűsége, a hatvanas években erősödött az igény a páros években is egy nyár közepi távolsági nagyhajós versenyre. Ezért született a Fehér Szalag, amelyen a Balaton keleti medencéjét megkerülő pályán vitorláznak a hajók.

A keleti medencét kerülő versenyre hagyományosan a Kékszalag előtt egy hónappal került sorra. De 2014-ben a Magyar Vitorlás Szövetség elnökségének döntése nyomán a Kékszalag Fesztivál programjába illesztve a nagy tókerülő előtti hétvégére került.

Így a Fehér Szalag főpróba a nagy megmérettetés előtt, ahol a versenyzők kipróbálhatják a Kékszalagra készült új hajóikat, vagy a régin véghezvitt újításaikat, felszereléseiket, illetve felmérhetik felkészültségüket, és képet alkothatnak egyik-másik vetélytársukról.

A Balaton keleti medencéjét kerülő nagyhajós versenyen a Balatonfüred – Kenese – Siófok – Tihany – Balatonfüred távon vitorláznak a hajók. A Fehér Szalag egyben az Izsák Szabolcs Emlékverseny is, amellyel a sokszoros bajnok és olimpikon vitorlázóra emlékezünk, aki a kilencvenes évek elején a parton pusztuló Sirocco részleges felújításával megkezdte a tó királynőinek, a 75-ös Balatoni Cirkálóknak a megmentését. A regattán belül zajlik a legpatinásabb, klasszikus balatoni vitorlások számára kiírt Classic Round futam. Ezen az 1945 előtt épült hajók illetve azon hajótípusok később épült vitorlásai vehetnek részt, amelyeket még a második világháború előtt terveztek.

A versenykiírás itt érhető el.